Amennyiben szeretne okostelefonra alkalmazást készíttetni (Android-ra, iPhone-ra, iPadre, Java-ra, Symbian-ra), akkor gondolja át, mi az az ok, ami miatt feltétlenül szüksége van mobil alkalmazásra, amit egy mobil weboldal nem képes nyújtani.

5 jó indok arra, hogy miért lehet szüksége mobil alkalmazásra

1. A mobil alkalmazások nyújtják a legjobb felhasználói élményt

Olyan natív alkalmazás fejlesztésével, mely kiaknázza az okostelefonok képességét, különlegesen sokoldalú funkcionalitást állíthat elő, mely nem biztosítható egy mobil weboldal elkészítésével. Például, ha Önnek szüksége van a GPS koordinátákra, mikrofon, kamera használatára, akkor ezek kezelését nem tudja megoldani egy mobil webes oldal. Egyszerűbben megfogalmazva, a natív alkalmazások jobban képesek kommunikálni a felhasználó okostelefonjával, és abból a legtöbbet kihozni, amire a mobil weboldalak nem minden esetben képesek.

2. Az alkalmazásokhoz "offline" is hozzá lehet férni

A felhasználók a mobil tartalmakat általában út közben fogyasztják, de mi van akkor, ha nincs Wi-Fi hotspot a közelben? Ahol nincs Wi-Fi, ott a mobil weboldalak nem fognak működni, csak a mobil applikációk. A mobil alkalmazásokat meg lehet úgy is alkotni, hogy azok internetkapcsolat-mentes környezetben is működjenek, vagy olyan tartalmakkal működjenek, melyeket még akkor töltött le a felhasználó, amikor online volt, és azt elmentette egy későbbi felhasználás érdekében.

3. Telefon képességeinek maximális kihasználhatósága

Tekintettel arra, hogy a mobil alkalmazásokat speciális platformokra kell fejleszteni (iPhone, iPad, Android, stb.), így lehetővé válik olyan meglévő interface-ek kihasználása minden mobil eszközön, mely a mobil saját képességének kihasználhatóságát ideálissá teszi.

4. Az alkalmazás segíti az értékesítést

Ha Ön szeretne az alkalmazások eladásából pénzt termelni, akkor egyszerűbb egy meglévő alkalmazáspiacon (AppStore) keresztül elérni potenciális ügyfeleit, hiszen ezen alkalmazáspiacok már jól kialakultak. A felhasználók egyes szegmensei már ismerik és megszokták ezen alkalmazáspiacokon történő fizetési folyamatokat, ezért ezeket nem kell kialakítania és ügyfeleit hozzászoktatnia.

5. Az alkalmazások ideálisak speciális tartalom és funkcionalitás kialakítására

Az alkalmazások olyan tartalmak kezelésére a legalkalmasabbak, melyek nagyon speciálisak (pl. egy konferencialátogatók számára a napirendi pontok nyomonkövethetőségének biztosítása), míg a mobil weboldalak sokkal inkább alkalmasak általános információk megjelenítésére, melyek a web képességeire támaszkodnak.

Azt kérjük, tartsa szem előtt, hogy az alkalmazásfejlesztés nem olcsó, elkészülte hosszabb időt vesz igénybe, illetve minden telefontípus csoportra külön-külön el kell készíteni, összehasonlítva egy mobil weboldal fejlesztésével ami korlátozottabb képességek mellett olcsóbban, gyorsabban készül el és mindenféle mobil készüléken működik. Ezek alapján a fejlesztés megkezdése előtt alapos átgondolást igényel annak eldöntése, hogy tényleg elengedhetetlenek-e ügyfelei számára azon többletfunkcionalitások, melyet egy mobil alkalmazás nyújt!