Az ASP Kft. 2003 óta a mobil szolgáltatók tartalomszolgáltató és aggregációs partnere. Ezen idő során folyamatosan fejlesztette a szolgáltatói platformját, mely során 2008-ban összeállított egy olyan szolgáltatáscsomagot, amelynek célja, hogy a 4 screen koncepció jegyében mobiltelefonok, táblagépek, PC-k és internetes TV-k számára elérhetőek legyenek a letölthető, és streaming videó tartalmak.

A mobiltelefonok számára elérhető videó tartalmak két kategóriába kerültek besorolásra:
  • statikus videók,
  • streaming videók.

1. Statikus videók

A videó anyagot több formátumba kódoltan, az egyes mobiltelefonokra egyedileg irányítottan (testreszabottan), a telefon képességeit maximálisan kihasználva szolgáltatunk, amit a felhasználó (egyedi pay-per-dowload, vagy előfizetéses) fizetést követően a videót letöltheti és tetszőleges alkalommal végignézhet.
A statikus videók letöltésekor, az arra képes mobilkészülékek esetén lehetőség van DRM beállításra (OMA 1.0 Forward Lock), ami lehetővé teszi, hogy a letöltött videót az ügyfél ne tudja más adathordozóra átmásolni. A videóletöltés esetén az ASP képes egyedi URL-en szolgáltatni a tartalmakat, hogy egy beállított adatforgalmi díjkedvezmény vagy mentesség esetén a felhasználó számára a kedvezmény igénybe vehető legyen.

Statikus videók működése

Az ASP rendszere képes a kisfelbontású telefonképernyőtől (128x128) egészen a nagyfelbontású okostelefonoknak és tábla PC-knek (800x480) megfelelő felbontású videót szolgáltatni, figyelembe véve a jelenleg leginkább elérhető GPRS/EDGE/UMTS/3,5G hálózatok által elérhető sávszélességeket, valamint a készülékben rendelkezésre álló alapértelmezett memóriát.
Statikus videók esetén 6 különféle formátumban szolgáltatunk tartalmakat, amely formátumok elsősorban a videó forrásától függnek (felbontás, képarány). A beérkezett videó anyagokat célszoftverrel alakítjuk a megfelelő formátumokra, majd ellenőrzést követően feltöltjük a szerkesztőségi rendszerbe, és publikáljuk. Jelenleg több ezer ilyen tartalommal rendelkezünk és ezek száma havonta több százzal növekszik.
A telefonok memóriakorlátai miatt, valamint a hosszú ideig tartó, nagy adatforgalommal járó letöltések miatt, a letölthető tartalmak hosszát korlátozzuk, ez alapján a kódolás során elérhető tömörítéstől függően maximum 3 perc hosszú videókat teszünk elérhetővé. A statikusan letölthető, hosszabb videókat mind üzleti, mind technikai okból, több részre tördeljük. A statikus videók közvetlen letöltésekor szerverünk automatikusan streaming formátumban biztosítja a tartalmak elérhetőségét, Apache2 web szerveren keresztül. Ez lehetővé teszi, hogy ha a készüléken megfelelő videólejátszó szoftvert választ ki az ügyfél letöltéskor (pl. Android rendszer esetén a beépített Video Player), úgy már a letöltés közben - ahogy megfelelő mennyiségű tartalom letöltődött - elindíthassa a lejátszást az ügyfél anélkül, hogy a teljes videót letöltötte volna, ezáltal is gyorsabb ügyfélélményt nyújtva.

Statikus videók tulajdonságai, formátumai

Az alábbi táblázat tartalmazza az ASP által szolgáltatott statikus videó tartalmak tulajdonságait.

ISO videó felbontás SQCIF QCIF CGA QVGA VGA WVGA
Felbontás (képpont) 128x96 176x144 320x200 320x240 640x480 800x480
Képarány 4:3 11:9 16:10 4:3 4:3 5:3
Keretformátum 3GP 3GP 3GP 3GP MP4 MP4
Videó kódolás H263 H263 H263 H263 H263 H263
Audió kódolás AMR AMR AAC AAC AAC AAC
Videó bitráta 48 kbps 75 kbps 100 kbps 100 kbps 256 kbps 304 kbps
Audió bitráta 5.9 kbps 7.95 kbps 16 kbps 16 kbps 16 kbps 16 kbps
Max. bitráta 56 kbps 85 kbps 118 kbps 118 kbps 275 kbps 324 kbps
Átlagos fájlméret 1 MByte 2 MByte 2.5 MByte 2.5 MByte 6 MByte 7 MByte
Hálózat GPRS/EDGE EDGE/3G 3G/HSDPA 3G/HSDPA 3G/HSDPA 3G/HSDPA

A videók konvertálása a forrás videó alapján történik, vagyis a videó képarányának és felbontásának megfelelően. A forrás alapján a kódolás a következő módon történik:
  • 4:3 arányú források esetén: SQCIF, QCIF, VGA, QVGA
  • 16:9 arányú források esetén: SQCIF, QCIF, CGA, WVGA

A készülékirányítási táblázatunk alapján, minden készüléknek a legoptimálisabb formátumot ajánljuk letöltésre, figyelembe véve a készülék hálózati képességét, a készülékben gyárilag elérhető memória mennyiségét, a készülék által támogatott videó formátumokat és kódolást, illetve a kijelző felbontását. Statikus videók letöltésénél, a készülék által támogatott adatkapcsolati mód, alacsony prioritással szerepel.

2. Streaming tartalmak

A streaming szolgáltatást saját Streaming Server segítségével biztosítjuk. Ez a szoftver képes:
  • statikus streaming,
  • egyedileg összeállított műsor (Telenor által összeállított tartalomból készített egyedi videóstream),
  • valamint live streaming kiszolgálásra.

A szoftver egy szerveren, egyidejűleg kb. 350 ügyfelet képes kiszolgálni, ez igény esetén tetszőlegesen skálázható további szerverek üzembe helyezésével, illetve megfelelő infrastruktúrával terhelésmegosztás (load balancing) alakítható ki.
Stream-elt tartalom megtekintése során nagyon fontos a mobilkészüléken elérhető adatkapcsolati mód általi maximális sávszélesség, illetve a mobil hálózaton elérhető maximális letöltési sebesség. Mivel a mobiltelefonon adatkapcsolati lehetőségektől függ a szolgáltatás biztosításához szükséges sávszélesség, ezért streaming esetén az elérhető minimális sebességhez igazítjuk a videók kódolását. A statikus tartalmaknál található táblázat ezen sávszélességek figyelembe vétele mellett készült.

Statikus streaming: VoD (Video on Demand)

A statikus streaming hasonló a statikus videóhoz, azonban a statikus streaming technológia előnye egyrészt a terhelésmegosztás (ugyanis függetleníteni lehet a web kiszolgálótól a videó letöltést), valamint korlátozható a tartalmak mobilkészülékre történő lementése. A statikus streaming szolgáltatás paraméterekben megegyezik a statikus videóknál leírtakkal, mind formátum, mind kódolás tekintetében, ami eltérés, hogy a lementésre engedélyezett tartalmak esetén, a DRM megoldás redundáns adattárolást igényelhet. Mivel lehetőség van a statikus tartalmak stream-elt kiszolgálásának beállítására, így ennek köszönhetően ezen tartalmak a mobil készülékre nem kerülnek lementésre, aminek két előnye is van. Egyrészt DRM beállítás nem szükséges, másrészt a kis memóriával (vagy betelt memóriával) rendelkező készülékek esetén is lehetőség van akár teljes hosszúságú videók lejátszására.
A statikus streaming másik előnye, míg az internetes videókat kiszolgáló oldalak többnyire Flash lejátszón keresztül teszik elérhetővé a tartalmakat, amelyek még egyes okostelefonokon sem egyszerűen játszhatóak le, addig a statikus stream, megfelelő irányítással a legtöbb mobilkészüléken elérhető, amely videó lejátszást támogat.

Néhány terület VoD streaming szolgáltatásra:
  • felvett műsor, nem on-line történő lejátszásra (pl. híradók, sportesemények, sorozatok, stb.);
  • teljes hosszúságú filmek lejátszása;
  • letöltés nélküli rövid videó tartalom elérhetőség (amit szívesen megnéz az ügyfél, de nem feltétlenül akar letölteni a telefonjára: pl. poénos videók, bakik, erotikus tartalmak.)

Egyedileg összeállított műsor

A statikus tartalmakból egyedi műsor állítható össze. A lejátszandó videó tartalmak, üzletileg meghatározható sorrend alapján kerülnek lejátszásra, így lehetőség van például arra, hogy egy nagyfilm lejátszása elé bekerüljön egy reklám, és csak annak megtekintését követően induljon el a teljes film. A műsor beállítható loop üzemmódba, így akár reklámok/marketingvideók ismételt lejátszásra, folyamatosan ismételve az összeállítást.
Műsorok esetén, az általunk használt streaming szerveren a FIFO működés valósítható meg, vagyis minden egyes stream kapcsolat esetén az első tartalom lejátszása kezdődik meg először, vagyis lejátszás alatt lévő műsorba nem lehet becsatlakozni (hagyományos műsorlista).

Live streaming

Live streaming esetén élő videó forrásból származó tartalmat (analóg/digitális TV, webkamera vagy más ipari kamera, stb.) tudunk a mobilkészülékek számára elérhetővé tenni, minimális késleltetéssel. A Live streaming szolgáltatás több lépcsős megoldáson keresztül válik elérhetővé.
Analóg forrás esetén valós idejű (real-time) digitalizálás történik egy szoftverrel, amely vagy átadja a digitalizált RAW adatokat egy kódolónak, ami továbbítja a kódolt adatot a streaming szervernek, vagy maga a szoftver végzi el a megfelelő formátumra történő kódolást, és a streaming szerver felé történő feedelésről is gondoskodik.
Az általunk használt szoftver önmagában képes egy tetszőleges csatornát (ami kábel TV-n, vagy földi sugárzású szolgáltatások között elérhető) mobiltelefonok számára lejátszható formátumra kódolni, illetve ennek feed-elésére a streaming szerver felé.
Jelenleg egy szerverről 3 TV csatornát tudunk kiszolgálni párhuzamosan, ez lehet 3 különböző csatorna, vagy egyetlen csatorna 3 formátumban.